Dnevni 24
Image default
A1 LIFESTYLE PUTOVANJA

Vikend na Tari (odmor sa djecom)

Vikend na Tari (odmor sa djecom)

Kod planine Tare najviše volimo što je ovdje čovjek prisutan mnogo vijekova, a priroda je ipak očuvana u cjelosti. Vikend na Tari je idealno mjesto za odmor sa djecom.

Nije nikakvo čudo što postoji legenda da joj je bog Tar, oduševljen njenom ljepotom, darovao svoje ime.

Prema nekima naziv Tara je nastao prema starom ilirskom plemenu Autarijati koji je naseljavao ove dijelove Balkana. Vi usvojite priču koja vam se više sviđa, ali je definitivno poruka da su svi uživali na njenim obroncima.

Staro domaćinstvo na Tari

Taru sa razlogom nazivaju “Fabrikom krvnih zrnaca”. Kada ste prisutni u ovim predjelima, ne trebaju vam dodatni dokazi za to. Vi ćete čistotu i snagu i sami osjetiti.

O jedinstvenosti Tare govori i podataka da je ona stanište Pančićeve omorike, endemskog relikta ledenog doba.

Ono što je sigurno je da je Tara idealna destinacija za istinske ljubitelje prirode. Takođe možete uživati i u turističko – istorijskim atrakcijama, etno selu, pričama o mističnim prorocima, gostoljubivosti dobrih domaćina i neprikosnovenoj domaćoj hrani.

Pročitajte šta smo mi vidjeli, gdje smo se smjestili, šta i gdje smo jeli, te po kojim cijenama pri odmoru sa djecom.

Samo da vam skrenemo pažnju da ukoliko dolazite iz pravca BiH, odmah nakon prelaska granice platićete 150 din takse po putničkom vozilu (1,3 eura) za ulazak u Park prirode “Mokra Gora”. Istu cijenu plaćate i pri povratku.

Vidikovac Banjska stena

Vidikovac Banjska stena je sa razlogom jedna od najposjećenijih atrakcija Tare. Na visini od 1065 mnv pruža se veličanstven pogled na vještačko jezero Perućac, kanjon rijeke Drine. Pogled doseže i do područja Osate u BiH. Po majstorima iz Osate su brvnare na Tari dobile naziv osaćanke.

Vidikovac Banjska stena je mjesto gdje u potpunosti uživate u bojama prirode, plavetnilu vode i neba, te nepreglednim zelenim prostranstvima. Baš na ovom mjestu ćete shvatiti šta znači disati punim plućimaosjetiti prirodu cijelim bićem.

Rasute drvene klupe su idealne da se na momente isključite, napravite predah i uživate u ovoj jedinstvenosti. Još kada vidite one žute, biće takmičenje ko će prvi sjesti. Nije čudo što se svi na njima smješkaju. Udobnost i ljepota prirode na jednom mjestu i to sve samo za tebe 😊.

U neposrednoj blizini se nalaze još dva vidikovca. Jedan od njih je obezbijeđen zaštitnom ogradom i posjeduje teleskop. Zanimljivo je gledati okolinu kroz njega. Malo je više postavljen, pa djeci treba potpora da bi ga mogli koristiti.

Drugi nije u potpunosti obezbijeđen. Moramo priznati da su i nama klecala koljena dok smo se smještali. Kada se bazirate na kamenu, dobićete nevjerovatan doživljaj prirode. Shvatićete šta znači izraz „otvori se prostranstvo pred vama“. Opustite se, uživajte. Prepustite se trenutku.

Sa ovog vidikovca vidite i HE Bajina Bašta. Zanimljiva je iz ptičije perspektive.

Vidikovac na Tari pored Banjske stene

Naziv Banjska stena je nastao od Banjskog vrela koje izbija u podnožju vidikovca. Potopljeno je nastankom jezera Perućac. Vodu je koristilo lokalno stanovništvo. Naročito im je značilo zimi zbog njegove stalne više temperature.

Pogled na Perućac

Ispod vidikovca se nalazi sipar (Banjsko točilo) dugo 1300 m. Niz njega su se za vrijeme Austrougara spuštala drva. Od njih su se pravili splavovi i niz Drinu otpremali ka Beogradu.

Vidikovac Banjska stena je lako dostupan za sve. Iz Mitrovca se do Banjske stene stiže već nakon 6,5 km, odnosno skoro 2 sata lagane šetnje makadamskim putem kroz šumicu. Staza je dobro obilježena, tako da ne postoji bojaznost da se izgubite.

Moguć je prilaz i autom na blizinu od 1 km do vidikovca. Postoji besplatan parking koji može da prihvati veći broj vozila. Budite samo oprezni pri vožnji na putu do vidikovca, jer se na određenim mjestima dva auta teško mimoilaze. U zimskim mjesecima je put teško prohodan zbog velikih snježnih nameta i lošeg stanja puta.

Djecu je na parkingu oduševilo što usred šume mogu da kupe kokice. To vam ujedno govori da na vidikovcu možete da očekujete veći broj posjetilaca.

Od parkinga do samog vidikovca vodi stazica kroz šumu. Uživajte u ovoj divnoj šetnji, u zvukovima i mirisima Tare.

Na više mjesta ćete imati priliku da vidite info table o flori i fauni Tare, kao i upozorenja na mogućnost susreta sa medvjedom. Takođe postoji upozorenje da šetate na vlastitu odgovornost. Mi ovaj dio nismo prenijeli našim bakama, da ne brinu. Na ovoj stazi se preporučuje šetnja u grupama, baš zbog mrkih medvjeda.

Ukras i upozorenje sa mrkim medvedom

Na području NP Tare ih ima od 30 do 40, dok na području cijele Srbije ih ima manje od 70. Zanimljivo je da oni bez problema prelaze granice između Srbije i BiH. Blago njima. Ne brinu ni za PCR test.

Njih je zakonom zabranjeno loviti, a kako bi se kontrola nad njima još više povećala, obezbijeđeno je njihovo satelitsko praćenje.

Ne brinite, mi ih nismo sreli. Vjerovatno zbog većeg broja ljudi koji se kreće ovom stazom.

Moguće je dogovoriti i avanturu posmatranja medvjeda sa osmatračnice. Mi ćemo se možda organizovati nekom drugom prilikom.

Šarganska osmica – jedna od najljepših željezničkih trasa na svijetu

Prije svega čast je voziti se trasom kojom je nekad saobraćao Ćiro od Beograda do Dubrovnika i Sarajeva. Zadovoljstvo je voziti se ovom uskotračnom prugom preko 10 mostova i vijadukta i kroz 22 tunela.

Vožnja Nostalgijom po pruzi Šarganska osmica mnogo toga nudi jedinstvenog.

Pruga je savladala visinsku razliku od 300 m u vrlo kratkom roku. Zbog idejnog rješenja u obliku osmice i nosi naziv Šarganska osmica.

Gradio ju je austrougarski inženjer osuđen na doživotnu robiju. Obećana mu je sloboda ukoliko riješi Šarganski problem. U proračunu je napravio malu grešku zbog koje se dvije grupe nisu srele prilikom kopanja tunela. Zbog neuspijeha, izvršio je samoubistvo. Sutradan su se već radne ekipe srele i dovršile prokop tunela.

Priznajte da vam već zvuči interesantna.

Tu su i stanica na kojoj nikad nije prodana nijedna karta, zatim stanica koja je napravljena za potrebe filma. Ako želite da stanete na „ludi kamen“ pa da se vječno vežete za voljenu osobu, opet vam rješenje nudi Šarganska osmica.

Uzevši u obzir da smo u NP Tara, ne moraju se posebno opisivati nevjerovatni pejzaži koji vam se ukazuju.

Sa razlogom se navodi da je jedna od najljepših željezničkih trasa na svijetu.

Avantura Nostalgijom počinje u stanici Mokra Gora.

Stanica Mokra Gora na Šarganskoj osmici

Samim dolaskom na polaznu stanicu već ste ušetali u priču Šarganske osmice. Prolazeći kroz hodnike koji vode ispod pruge, upoznajete se sa trasom i istorijom ove istorijski važne pruge.

Kraj hodnika predstavlja mala kućica izgrađena u etno stilu. Izlaskom iz nje ukazuje vam se pruga, voz Nostalgija, restoran, smještajni objekti, a svi u istom stilom odrađeni. Stopljeni su sa okolinom. Divan prizor.

Smještaj na stanici Mokra Gora
Restoran na stanici Mokra Gora

Kupite vaše karte, ukrcajte se u vaš vagon i doživite ovu avanturu na jedan poseban način.

Topla preporuka je da svoje karte unaprijed rezervišete kako se ne bi desilo da se razočarate kada shvatite da nema više slobodnih mjesta. U toku sezone je to česta pojava.

Cijene karata su oko 7,5 eura za odrasle i 3,75 eura za djecu od 6 – 14 godina, a za mlađe je vožnja besplatna.

Izaberite vagon koji vam odgovara. Svi su različiti, a mi vam prikazujemo samo jedan. Morate nešto i sami istražiti 😊.

Unutrašnjost voza Nostalgija

Tokom vožnje se staje na još pet lokacija. Svaka nudi nešto drugačije. Zabava traje oko 2,5 sata.

U odlasku idete direktno do poslednje stanice (Šargan Vitasi).

Na putu do tamo prolazite kroz mjesto koje nosi naziv „deveti kilometar“. Označava lokaciju na kojoj je obrušavanjem tunela oko 200 ruskih i italijanskih zarobljenika izgubilo život. Do tada su uspjeli izgraditi samo 9 km pruge, pa otuda i ovaj neobičan naziv.

Stanica Šargan Vitasi

Na stanici Šargan Vitasi možete uživati u eksponatima koji prikazuju istoriju željeznice na ovim područjima. Nas je najviše oduševio bicikl za vožnju po pruzi.

A sada, pri povratku do Mokre Gore, zaustavljate se na stajalištima.

Na stajalištu Krst najbolje ćete doživjeti oblik osmice pruge. Tu je naravno i prelijep pogled na okolinu koji vam može odvući pažnju pa i da zaboravite šta je najznačajnije za ovaj vidikovac.

Stanica Jatare je zanimljiva što je ona samo prolazna stanica. Na njoj nikad nije prodana nijedna karta.

Stanica Jatare

Oduševiće vas vodopad koji pada preko stijena odmah uz stanicu. Možete se stepenicama popeti na vidikovac i uživati u ovoj ljepoti.

Postoji gornja staza koja vodi cijelom dužinom iznad stanice. Pazite samo na kraju je nezgodan spust za djecu. Nije baš da oni to ne mogu, ali treba biti obazriv.

U okviru stanice postoji lokal u kome možete popiti neko piće. Dobro rasporedite vrijeme koje imate. Imajte u vidu da su svi putnici pristigli u isto vrijeme, a broj uslužnog osoblja je mali.

Da ne bismo zaboravili da je ovo kraj Emira Kusturice, stajemo i u stanicu Golubići. Mala stanica napravljena isključivo za snimanje filma „Život je čudo“. Nakon završetka snimanja, Emir ju je poklonio pruzi.

Stanica Golubići

Obavezno pogledajte i automobil koji se kreće po pruzi. Vrlo, vrlo interesantan detalj. Nemojte ga propustiti. Izmami osmijeh svakako.

Automobil za vožnju po pruzi - stanica Golubići

Nekima najinteresantnija stanica je „Ludi kamen“. Ako želite da se zauvijek vežete, samo je potrebno da stanete na njega i to je to. Ništa lakše. Vrlo jednostavno.

Kamen je vezan za jednu modernu bajku. Nepoznati princ je baš na ovom mjestu zaprosio svoju djevojku. I eto ga, sad samo vi ostali treba da ga slijedite.

Sa ove stanice se vidi i izvor Bele vode sa predivnom crkvom zahvalnicom Sveti Jovan Krstitelj.

Ludi kamen na Šarganskoj osmici

Brzo prođe ova vožnja. Djeca su uživala, zaista jesu. I mi smo.

Svako može pronaći nešto interesantno na ovoj dionici. Prepuna je različitih, jedinstvenih stvari. Na ovom putovanju čućete mnogo interesantnih priča. Doživite jednu vrlo živopisnu vožnju.

Naše putešestvije nastavljamo u Drvengradu. On je u neposrednoj blizini stanice Mokra Gora.

Drvengrad (Mećavnik) – utočište za ljubitelje prirode i kulture

Drvengrad je ostvareni san Emira Kusturice, njegovo mjesto pod suncem„srednjovjekovno utvrđenje“ koje se brani od svih vrsta trovanja društva. Možete pronaći mnoge formulacije Emira Kusturice kako doživljava ovo mjesto.

Drvengrad je etno selo koje je izgrađeno na brdu Mećavnikizmeđu planina Tare i Zlatibora za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Još za vrijeme snimanja filma, Kusturica se zaljubio u ovo mjesto. Kupio je jednu brvnaru i želio baš ovdje da izgradi svoj drveni grad. Ostvario je svoj san, baš onako kako ga je zamislio.

Kao što i sam naziv kaže, ovo je grad. Ima sve njegove karakteristike.

Široke ulice popločane drvenim kockama i pragovima, koje nose naziv poznatih ličnosti vam daju mogućnost upijanja ovog neobičnog grada. Šetajte ulicama Ive Andrića, Novaka Đokovića, Matije Bećković, Dijega Maradone i drugih poznatih ličnosti. Lutajte ovim ulicama, istražujte.

Na ovom svom putu shvatićete da ovaj neobični grad ima sve što vam je potrebno. Možete se izolovati, živjeti u njemu sa zadovoljenjem svih svojih potrebe.

Imate restoran, bioskop, biblioteku, suvenirnicu, hotel, poslastičarnicu, restoran, zatvoreni bazen, „frizeraj za kosu“, banku, teretanu… Stvarno ima sve.

Svaki skriveni kutak će vas iznenaditi nekim neobičnim predmetom, skulpturom. Pa i nazivi objekata privlače pažnju. Najčešće su kao inspiracija korišteni likovi iz Kusturičinih filmova ili Andrićevih djela.

Naići ćete i na pravoslavnu crkvu Svetog Save, koja predstavlja drvenu građevinu na kraju glavne ulice. Obavezno uđite unutra. Očaraće vas jedinstvena unutrašnjost.

Crkva Svetog Save u Drvengradu

Iza crkve ćete pronaći stari mlin. Upoznajte se sa njegovom unutrašnjosti. Moći ćete uživati u ambijentu koji u potpunosti dočarava način mljevenja žita kamenom vodenice.

Mlin u Drvengradu

Nas je privuklo i „Obdanište“ koje djeci nudi zabavan boravak. Priznajemo i da su se odrasli malo zaigrali.

Obdanište Nele Karajlić u Drvengradu

Za one neposlušne, postoji i gradski zatvor „Humanizam i renesansa“. Izmamiće vam se osmijeh.

Gradski zatvor Humanizam i renesansa u Drvengradu

Svaka drvena kuća nudi nešto novo. Svaka je jedinstvena na svoj način.

Mnoge autentične drvene brvnare su prenijete iz okolinih krajeva Srbije i Republike Srpske. Većina ih služi za boravak gostiju, tako da nemojte pokušavati ulaziti u svaku od njih i ne pitajte kako ovo znamo.

Drvengrad je mjesto na kome se održavaju i mnogi festivali. Najpoznatiji je „Kustendorf“, filmski i muzički festival. Takođe bismo izdvojili i muzički festival „Baljšoj“, na kome se okupljaju mladi izvođači klasične muzike iz Srbije i Rusije.

Drvengrad je jedinstven, specifičan. Odiše nekom unikatnom atmosferom. Treba ga doživjeti.

Ulaz u Drvengrad za odrasle i djecu preko 12 godina je 250 dinara. Za mlađe je ulaz besplatan.

Kremna – rodno mjesto proroka Tarabića

Da li ste znali da na Tari postoji mjesto koje se ne može snimiti putem satelita, niti iz aviona?

Misterija se već da naslutiti?!

Na visini od 800 m, između Tare, Zlatibora i Šargana postoji najčudnovatije selo u Srbiji – Kremna.

Po mnogo čemu se ovo selo izdvaja od ostalih. Opkoljeno borovom šumom, na idealnoj visini, bez mogućnosti formiranja magle, predstavlja vazdušnu banju. O dobrim i gostoljubivim domaćinima, ne treba posebno pisati.

Nemogućnost snimanja iz velikih visina je zbog kamena na kome leži ovo selo. Uvijek se na snimku oslikava samo mrlja, bez ikakvog prikaza ovog područja.

U zaseoku Tarabići su živjeli proroci Mitar i Miloš Tarabić koji su proricali budućnost. U njihovu čast je napravljen Spomen dom kremanskih proroka u kome možete čuti sve o njihovom životu i proricanju.

U Spomen domu se nalaze i ostaci “Kosmičke kugle” koja je prema predanjima nekada davno iz svemira pala na zemlju. U požaru se kugla prečnika jedan metar raspala na više komada. Tvrde da sada njeni komadi imaju iste moći kao što je imala kao potpuna.

Jedan od najvećih dijelova je izložen. Možete držati malo duže ruku na njemu, kažu zbog zdravlja, ili zamislite neku želju. Obavezno javite šta vam se ispunilo.

Znam da se nekima od nas već ispunila želja, dobili su LOL lutkicu za rođendan od nekog od prisutnih. Isprobajte i vi, možda budete iste sreće.

Kosmička kugla u Kremni

U drvenoj kućici izgrađenoj u etno stilu ćete vidjeti isječke iz novina, ekponate iz sela Kremna, te imati mogućnost da kupite neki suvenir u vidu knjiga ili kamenčića iz Kremne.

Ram za slikanje u Kremni

Braća Tarabić su bili nepismeni seljaci koji su živjeli u 19. Vijeku te proricali budućnost. Neki od najčešće spominjanih njihovih proročanstava su:

 • da će ljudi izmisliti razna “sokoćala” koja će im biti preča od njihovih najbližih (tehnologija);
 • čovjek će napraviti sanduk i u njemu će biti neko “sokoćalo” sa prikazama, Moći će iz Kremana da vidi šta se tamo iza sedam gora i sedam mora čini (televizor);
 • doćiće ljudi sa istoka – žuti ljudi i zavladaće svetom i piće vodu s rijeke Morave (dolazak Kineza);
 • bušiće ljudi bunare u zemlji i iz njih vaditi zlato koje će sve okretati te im davati svjetlost, hitrinu i snagu, a zemlje će tugom proplakati, jer će na njoj samoj biti mnogo više zlata i svjetlosti, no u utrobi njenoj. Boljeće je rane od tih rupetina. Tek poslije mnogo ljeta, ljudi će se sjetiti ove sile prave, pa će vidjeti kakvu su ludost činili sa tim svojim rupetinama. Biće te sile i u samim ljudima, ali će proći dosta vremena da je oni doznaju i upotrijebe;
 • nećeš moći da razlikuješ koje je muško, a koje je žensko čeljade. Svi će iste aljine nositi;
 • svijet će biti razdvojen na dva dijela ko ova posrijedi presječena jabuka… Ta voćka više nikada ne može da bude cijela;
 • udariće najveći i najbješnji protiv najvećeg i najbješnjeg. Mi u tom ratu nećemo vojevati, ali će se drugi biti preko naših glava. U vazduhu iznad Požege s neba će užareni ljudi padati na zemlju (Svjetski rat);
 • Drina će poteći uz planinu Taru (jezero Zaovine);
 • proći će dosta godina pa će se ljudi opet sjetiti gvozdenoga puta te
  će ispotekare obnoviti ovaj put. Samo, njime do Višegrada neće putovati
  putnici radi potrebe i posla, već ljudi od zabave, serbez odmora i
  uživancije (Šarganska osmica).

Vjerovali ili ne u ova proročanstva, morate priznati da je priča veoma zanimljiva.

Skulpture u Spomen domu kremanskih proroka
Kralj u buretu

U dvorištu Spomen doma se nalazi više drvenih skulptura. Pripremite sitan novac, jer pored svake stoji molba da u slučaju fotografisanja, priložite novac.

Nama je nainteresantniji bio „Kralj u buretu“. On predstavlja podsjetnik na još jedno od Tarabićevih proročanstava.

Mitar Tarabić je nagovijestio proti Zahariju da ko se bude krio u buretu, biće budući vladar Srbije. Petar Karađorđević se nakon ugašenog Hercegovačkog ustanka krio na Šarganu bježeći od Obrenovićevih žandara. Prota, koji je bio poštovalac Karađorđevića, pregradio je bure i budućeg kralja sakrio u njega.

Žandarmi su pregledali podrum i još se napili rakije iz kraljevog bureta, ali budućeg kralja nisu našli.

Ulazak u Spomen dom je besplatan, tako da ne postoji razlog da ga preskočite. Zanimljiv je, drugačiji.

Gdje se smjestiti na Tari

Na Tari postoji više mjesta u kojima možete potražiti smještaj: Mitrovac, Kaluđerske Bare, Zaovine, Račanska Šljivovica, Sokolina i Osluša.

Mi uvijek izaberemo Kaluđerske Bare. Za nas se ovdje može pronaći sve što nama treba.

Izbor smještaja je veliki. Dostupni su vam smještajni kapaciteti Vojne ustanove „Tara“ u čijem sastavu su hoteli „Omorika“ i „Beli bor“, depadans „Javor“ i Nacionalna kuća „Jeremičak“, te veliki broj moderno opremljenih privatnih vikendica.

Šta vidjeti u Kaluđerskim Barama

Kaluđerske bare se nalaze na visini od 1000 mnv. Kraj je veoma pitom. Nalaze se na jugoistočnoj strani Tare.

Ono što nas najviše privlači je i što je na raskrsnici puteva između Bajine Bašte, Mitrovca, Kremne i Mokre Gore, tako da su sve lokacije lako dostupne.

Veliki je broj planinarskih i biciklističkih staza, šetna staza Jarevac, te vidikovac Crnjeskovo. Sve staze su odlično obilježene, pa se možete i sami organizovati.

Za djecu je zabavna i ergela konja na kojoj se možete isprobati u jahanju.

Mi smo se prošetali trim stazom „Omorika“ koja počinje i završava kod istoimenog hotela. Duga je samo 1800 m. Odlična za jutarnje razbuđivanje. Staza uopšte nije zahtjevna. Na njoj prelazite preko par mostića „Most ljubavi“, „Most prijateljstva“, „Most romantike“ itd. Svako se u nekom nazivu pronađe 😊.

Trim staza "Omorika" u Kaluđerskim barama

Ono što je takođe zanimljivo je da završava dječijim igralištem.

U centru Kaluđerskih Bara je veliki broj tezgi na kojima po povoljnim cijenam možete naći mnogo domaćih proizvoda. Sve vrste mesnih i mliječnih prerađevina mame da ih kupiti. Mi smo čvarke mezetili i dok šetamo, kao grickalice smo ih koristili. Priznajemo da smo bili česti gosti ovog dijela mjesta. Ljubitelji smo lokalnih proizvoda.

Domaći proizvodi sa Tare
Suhomesnati proizvodi Tare

Sve vrijeme boravka na Tari smo stalno imali bar jednu flašicu domaćeg voćnog likera u torbi. Nismo mi zavisnici od alkohola, ali je liker najljepši koji smo do sada probali, sigurno.

Na tezgama ćete pronaći i grnčariju iz Zlakusa koja je nedavno stavljena pod zaštitu UNESCO-a.

Bogate tezge proizvoda pristupačnih cijena su još jedan od razloga zašto baš Kaluđerske bare.

Šta jesti na Tari

Još nismo upoznali osobu koja se vratila sa Tare, a da nije prokomentarisala kako sada, nakon svega, mora smanjiti sa unosom hrane. Na Tari se mnogo jelo. Hrana je vrlo ukusna, ko bi odolio.

Treba li još nešto dodati na ovakav komentar.

Šta jesti na Tari

Dan smo započinjali sa laganim doručkom: komplet lepinjom, domaćim pitama, pršutom, kačamakom, domaćim sirom i kajmakom, a uz sve to obavezno domaći jogurt. Naravno, tu je i omlet sa šunkom. Prije svega jedan lagan doručak.

Komplet lepinja je specijalitet ovih krajeva. Predstavlja lepinju umočenu u pretop od telećeg pečenja, pohovana je u jajetu sa kajmakom i pršutom. Baš „light“ doručak. Njena cijena je od 160-250 dinara (1,4-2,1 eura).

Probali smo je u „Kurti“ i „Jeremičku“ i dobra je na oba mjesta.

Doručkovati na bazi švedskog stola možete u hotelu „Omorika“, iako niste njihovi gosti. Trpeza je zaista bogata i nudi širok izbor jela. Cijena je 500 dinara za odrasle (4,25 eura). Za djecu su kombinovali više djece za cijenu jednog odraslog, a sve u zavisnosti od uzrasta djeteta. Za mlađe je doručak besplatan.

Ukoliko ste ranoranioci, provjerite od koliko sati služe doručak. U nekima je praksa od 9 dok je u drugim od 10 časova.

A za ručak su u ponudi razne vrste čorbi, jela ispod sača, sarma, gulaš, gravče na tavče, roštilj i druga jela iz drugih dijelova zemlje. Cijene su od 400 dinara (3,4 eura) pa naviše. Sve u zavisnosti od izabranog jela.

Nemojte zaboraviti kao aperitiv probati šljivovicu, travaricu, dunjevaču, viljamovku, voćni liker ili neko drugo preporučeno domaće piće. Ovo zadovoljstvo će vas koštati u prosjeku oko 180 dinara (1,5 euro).

Sad možete razumjeti zašto se poslije Tare prelazi na lakši oblik ishrane. Gastronomija na Tari je nevjerovatna.

Tara je mjesto na koje možete otići na dan ili dva, ali vjerujte da ćete onda dobiti želju da dođete opet. Mnogo je sadržaja, prirodne ljepote, domaće ukusne hrane i gostoljubivih domaćina.

Poslije svake posjete će vam ostati još mnogo stvari koje želite da vidite. Tako je i nama.

Uskoro se sigurno opet javimo sa Tare. Obećavamo. Do tada nam pišite šta nam vi preporučujete, da ne bismo opet nešto preskočili.

Izvor: putovanjazapet.com

Povezane objave

Dubioza kolektiv i njihov #fakenews u utrci za album godine

Dnevni 24

JE LI SUDAC SINOĆ POKRAO ZVEZDAŠE? Haos nakon utakmice, igrači okružili suca, srpski komentator u šoku urlao

Dnevni 24

OD DANAS ZATVORENE I TERETANE U TUZLI!

Dnevni 24