Dnevni 24
Image default
A2 AKTUALNO PUTOVANJA SVIJET

Šareni termalni izvor koji ljepotu duguje bakterijama

Grand Prismatic Spring je jedan od najvećih termalnih izvora na svijetu, tačnije treći po redu, i najveći u SAD-u. Nalazi se u Nacionalnom parku Yellowstone, država Vajoming u Sjedinjenim Američkim Državama.

Doseže maksimalnu dubinu od oko 50 metara, a svjetsku slavu je stekao zbog predivnog spektra boja koje ga okružuju. Različite boje oko izvora nastale su usljed aktivnosti bakterija oko ivica bazena gdje je voda manje vruća.

U različitim vremenskim razdobljima bakterije koje žive u i oko izvor aproizvode različite boje. U ljeto, krajolikom dominiraju narandžasta i crvena boja, dok je zimi uglavnom zastupljena tamno zelena. Plava boja vode u centru bazena rezultat je selektivne apsorpcije crvene valne dužine vidljivog svijetla, to jest, na nju ne utiču bakterije.

Dimenzije ovog spektakularnog prirodnog termalnog izvora su oko 90 x 80 metara, a dubok je oko 50 metara. Procjenjuje se da izvor oslobodi oko 2.100 litara vode svake minute – vode čija temperatura iznosi oko 70 stepeni Celzijusa!

Global CIR

Povezane objave

Kaladij je ukrasna sobna biljka koja pristaje svakom interijeru

Dnevni 24

OŠTRE MJERE ZABRANE I TOKOM PRAZNIKA Papa Franjo prilagodio službe policijskom času

Dnevni 24

Knicksi žele zvijezdu: Važu oko Westbrooka, raspitivali se i za Haywarda

Dnevni 24