Dnevni 24
Image default
A1 AKTUALNO PUTOVANJA

PUTOVANJE ZA PAMĆENJE: NAJLJEPŠE TURE VOZOM PO EUROPI

Putovanje nije samo vrijeme potrebno da dođemo do odredišta, ono može biti doživljaj samo po sebi. A upravo su takva putovanja vlakom po Europi.

PUTOVANJE ZA PAMĆENJE: NAJLJEPŠE TURE VOZOM PO EUROPI

Zahvaljujući inženjerima koji su gradili željezničke pruge diljem kontinenta kroz stoljeća, vlakovi danas prolaze nekim od najljepših i najfascinantnijih krajolika, uz planine i glečere, dvorce, rijeke… Ovih pet ruta bi zaista bilo šteta propustiti.

ŠKOTSKA: OD FORT WILLIAMA DO MALLAIGA

Tijekom ove vožnje osjećat će se poput čarobnjaka koji upravo kreće na školovanje u Hogwarts. Sve najljepše prirodne atrakcije Škotske izmjenjivat će vam se pred očima: zelene planine i proplanci, morska obala, izolirana jezera, spektakularni pogled s vijadukta Glenfinnan…

Vijadukt Glenfinnan.

Vožnja traje oko sat i pol, duga je 67 kilometara, a najljepše ju je doživjeti ljeti, od lipnja do kolovoza.

Ben Nevis – Najviši vrh u Škotskoj koji privlači planinare, ljubitelje penjanja po ledu i nudi pogled na ledenjačku dolinu. Ben Nevis, Fort William, Škotska.

NORVEŠKA: OD DOMBÅSA DO ÅNDALSNESA

Senzacionalni pogled na snijegom prekrivene vrhove, snježne padine i oštre stijene, livade na kojima travu šiba vjetar i pogled na čarobnu rijeku Rauma. Sve je to dio vožnje duge 11 kilometara, koja traje oko sat i pol, a čiji je jedan od najljepših dijelova vožnja preko mosta Kylling i kroz norveški nacionalni park Rainheimen. Rutu je, kažu, najljepše proći u ljetnim mjesecima.  Otok s kojeg se ni Robinson Crusoe više ne bi želio vratiti u civilizaciju

Åndalsnes, Norveška.

ŠVICARSKA I ITALIJA: OD CHURA DO TIRANA

Obavezno zauzmite mjesto uz prozor i upijajte spektakularne poglede na Alpe koje spajaju sjevernu i južnu Europu. Bernina Express spaja dva mjesta koja su na popisu svjetske baštine, Albulu i Berninu, a prolazi uz glečere u Švicarskoj sve do palmi u Italiji. Ruta je duga 123 kilometara, putovanje traje oko četiri sata, a najljepši je doživljaj proći ga sredinom proljeća.  Čari Mediterana: Otok na kojem caruju ovce, netaknuta priroda i najljepše plaže na svijetu

Pogled s prozora vlaka na švicarske Alpe.

ITALIJA: CINQUE TERRE OD LEVANTA DO LA SPEZIE

Pet slikovitih sela na talijanskoj obali, koja su zaštićena i imaju status nacionalnog parka, povezuje željeznička linija duga dvadesetak kilometara. Prolazi uz obalu Ligurijskog mora, uz vinograde i maslinike, a u svakom od tih sela isplati se stati i izgubiti se u njihovim uličicama.

Putovanja vlakom po Europi. Cinque Terre, Italija.

Cinque Terre prekrasne su u svako doba godine, no nije loše izbjegavati najpopularnije termine kad se zna stvarati velika gužva. Posjetite ih na proljeće ili u jesen.

Cinque Terre, Italija.

ŠVICARSKA: OD ZERMATTA DO ST. MORITZA

Glacier Express povezuje dva superpopularna europska skijališta i na njemu ćete vjerojatno sresti upravo skijaške entuzijaste. Uživajte u pogledu kroz prozor na netaknutu prirodu i snježni pokrivač švicarskih Alpa. Nabolje vrijeme za rutu je, dakako, zima, putovanje traje oko sedam i pol sati, a prolazi se 291 kilometar.  Mistična, očuvana i divlja: Istražite najrjeđe naseljenu hrvatsku regiju

St. Moritz, Švicarska.

PUTOVANJA VLAKOM PO EUROPI – KAKO PUTOVATI I KOLIKO KOŠTAJU KARTE?

Za višednevna ili čak višetjedna putovanja kroz Europu vlakom najviše se isplate jedinstvene karte koje vrijede za više destinacija i dana, i uz koje je jednostavno isplanirati svoju avanturu. Primjerice, Eurail nudi više vrsta karata, ovisno o tome koliko je dugo vaše putovanje i koliko zemalja planirate posjetiti.

Primjerice, za 261 dolar možete u mjesec dana putovati pet dana, a na te dane koje putujete u vlaku možete provesti koliko god vremena želite. Karte za više dana i dulje valjanosti proporcionalno rastu. Sličan sustav ima i Interrail, kod kojih karte za mjesec dana stoje već od 185 dolara. Na njihovoj stranici naći ćete i niz prijedloga za planiranje rute i maksimalno iskorištavanje svoje karte.

( putnkofer.hr )

Povezane objave

PREMINULA GLUMICA MIRA FURLAN

Dnevni 24

Kolike su šanse da zarazite koronavirusom nakon što se vakcinišete?

Dnevni 24

New York otvara restorane i vraća umjetnička događanja

Dnevni 24