Dnevni 24
Image default
A2 ZANIMLJIVOSTI ZDRAVLJE

Pijete previše kave? Koliko šalica dnevno narušava zdravlje srca

Kava ima niz zdravstvenih blagodati – bogata je antioksidansima, korisna je i za rad mozga te vam daje energiju i poticaj nakon buđenja. Međutim, nova istraživanja pokazuju da dugoročno pijenje previše kave može povećati rizik od srčanih bolesti.

Pijete previše kave

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Clinical Nutrition, istraživači su proučavali vezu između ispijanja i razine kolesterola u krvi, koristeći podatke od 362.571 sudionika iz Velike Britanije u dobi od 37 do 73 godine.

Istraživači su otkrili da ispijanje šest ili više šalica kave dnevno može povećati količinu lipida (masti) u krvi i značajno povećati rizik od srčanih bolesti. Dakle, što više kave popijete, to je veći rizik.

Zrna kave sadrže kafestol, jak spoj koji povećava razinu kolesterola koji se ekstrahira vrućom vodom. Autorica studije Elina Hyppönen navodi da je kafestol dovodi do povećane sinteze kolesterola u tijelu.

Ipak, koncentracija kafestola ovisi o zrnu kave, ali i o načinu kuhanja ovog toplog napitka. Najveća količina kafestola nalazi se u nefiltriranim kuhanim kavama, a u filtriranoj i instant kavi su najmanje količine ovog spoja, prenosi Eat this. Hyppönen navodi da, bez obzira koju vrstu kave pijete, trebate biti umjereni jer prekomjerni unos bilo čega može narušiti zdravlje.

Povezane objave

U Nizozemskoj od danas obavezno nošenje maski

Dnevni 24

Nutricionisti otkrili zašto je dobro jesti čokoladu

Dnevni 24

Slovenija uvela niz novih mjera, promjene i za građane BiH

Dnevni 24