Dnevni 24
Image default
A1 AKTUALNO SVIJET

Papa Franjo u petak ide u historijsku posjetu Iraku

Papa Franjo počinje u petak prvu u historiji papinsku posjetu Iraku, što je čin solidarnosti s tamošnjom drevnom, ali sve manjom kršćanskom zajednicom i simbolična gesta prema muslimanima.

Papin pohod održat će se u vrijeme kad se Irak, razoren desetljećima sukoba, suočava s drugim smrtonosnim valom pandemije koronavirusa, ali i ponovnim izbijanjem nasilja.

Progoni su već prorijedili kršćansku zajednicu u Iraku – jednu od najstarijih u svijetu – koja je 2003. godina imala 1,5 miliona vjernika, a danas ih je tek 400.000.

Gotovo 1.650 kilometara papa Franjo će preći u tri dana, uglavnom avioprijevozom.

Franjo u sedam dana pastirskog pohoda Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 miliona Iračana.

Od glavnoga grada Bagdada do svetišta u Najafu duž ulica već su istaknuti natpisi uz portret pape Franje i arapski naziv “Baba al-Vatican”.

Od Ura na jugu, rodnog mjesta Abrahama kojega štuju sve tri velike monoteističke religije, do ratom poharanih kršćanskih gradova na sjeveru, popravljene su ceste i dotjerane crkve u zabačenim dijelovima u koje nikada nije kročio tako visoki crkveni velikodostojnik, prenosi Hina.

– Papina je poruka da Crkva stoji uz one koji pate. Uputit će snažne riječi upravo ovdje u Iraku gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti i genocid- rekao je nadbiskup Mosula i Akre, dominikanac Mihael Najib Musa.

Za sigurnost Papinoe posjete brinu se brojne ekipe iz Vatikana koje su već obišle i Irak.

U petak ujutro avion će sletjeti u Bagdad s papom Franjom i još 150 putnika, od kojih će polovinu činiti novinari.

Franjo će još jednom pružiti ruku islamu. Godine 2019., za posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, papa Franjo i šeik Ahmed al-Tajeb, imam Al-Azhara, najvišeg autoriteta sunitskog islama, potpisali su dokument kojim ohrabruju kršćansko-islamski dijalog.

U Iraku će se Papa obratiti šiitima, koji su u Iraku većina, ali su u svijetu manjina i čine 200 miliona vjernika u zajednici od 1,8 milijardi muslimana. Predviđen je sastanak pape Franje sa šiitskim poglavarom Alijem Sistanijem.

Guverner Najafa, Luaj al-Jaseri smatra da je riječ o historijskoj posjeti, prenosi Hina.

Povezane objave

Helem nejse ima novu pjesmu “Glas”: “Dragan, Bakir i Milorad” u glavnim ulogama

Dnevni 24

Maske koje same ubijaju virus stigle u region

Dnevni 24

Influenceri su novi dječji idoli! Psihologica otkriva na što roditelji moraju paziti!

Dnevni 24