Dnevni 24
Image default
A1 AKTUALNO SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Oglasio se predsjednik Macron nakon što ga građanin ošamario

Francuski predsjednik Emanuel Macron je poručio danas da je nasilje nespojivo sa demokratijom i da će bez obzira na jučerašnji incident i dalje neposredno komunicirati sa građanima u javnosti.

Nakon što ga je jučer prilikom posjete jugoistočnom dijelu Francuske jedan građanin ošamario, Makron je izjavio kako razumije nezadovljstvo građana, ali da je nasilje potpuno neprihvatljivo u demokratskoj državi.

Razumijem bijes građana. Prihvatam činjenicu da postoji ljutnja koju građani moraju legitimno da izraze. Redovno sam u kontaktu s ljudima koji izražavaju bijes i uznemirenost zbog određenih odluka, a uvijek sam tu da to čujem i ponekad mogu da dam odgovore na pitanja, ali nekada i ne. Međutim, nasilje je potpuno neprihvatljivo, naročito u demokratiji”, poručio je francuski predsjednik, prenosi Gardijan.

On je dodao kako će uprkos incidentu i dalje rado razgovarati s građanima u javnosti.

Nastaviću da idem svuda. Ne smijemo ustuknuti pred nasiljem, a posebno nasiljem nad javnim službenicima. Ne treba da gubimo previše vremena na ovo”, rekao je Makron.
Francuski predsjednik, koji se nalazi na turneji kako bi osjetio “puls zemlje nakon pandemije”, ošamaren je tokom šetnje u južnoj Francuskoj dok je pozdravljao građane.

Policija je nakon incidenta privela 28-godišnjeg Demijena Tarela koji je ošamario Makrona, a koji prema istražiteljima nije bio poznat policiji prije ovoga. Tom je prilikom uhapšen i njegov prijatelj koji je snimio cijeli incident.

Optužba za napad na javnog zvaničnika u Francuskoj predviđa maksimalnu kaznu zatvora od tri godine i novčanu kaznu od 45.000 eura.

Povezane objave

Šta da jedete da spriječite njeno opadanje: Ono što unosite u tijelo, vidi se na vašoj kosi

Dnevni 24

Policija upala na svadbu, privela mladence i vlasnika lokala

Dnevni 24

Polovici engleskih klubova dopušten povratak navijača na stadione

Dnevni 24