Dnevni 24
Image default
A2 SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Nevjerovatni prirodni fenomeni koje nikada niste vidjeli

Priroda se ponekad igra s ljudima kako bi nas natjerala da shvatimo da smo ponekad stvarno grubi prema njoj. A kako je čovjek znatiželjno biće tako on pokušava dati odgovore na ove fenomene.

Nevjerovatni prirodni fenomeni

Je li nam zbog toga lakše i jesmo li time zadali prirodi glavobolju, pokazujući da je se ne bojimo? Ne znamo. Ali znamo da smo ponekad zapanjeni prirodnim fenomenima poput ovih.

Vječna oluja u Venezueli

Misteriozna “Relampago del Catatumbo”, odnosno Catatumbske munje, jedinstven je prirodni fenomen. Događa se na ušću rijeke Catatumbu u jezero Maracaibo. Radi se o grupi oblaka iz kojih tokom 140 do 160 dana godišnje, cijelu noć isijavaju munje i do 280 puta na sat. Moglo bi se reći da je to trajna oluja koja se vrti iznad ovih močvara, pa se ovo područje smatra i najvećim generatorom ozona na planeti.

Kiša riba u Hondurasu

Kiša riba je česta pojava u folkloru Hondurasa, a pojavljuje se svake godine između maja i juna. Svjedoci ovog fenomena govore da sve počinje tamnim oblakom na nebu kojeg prati glasna grmljavina, munje i kiša koja traje 2 do 3 sata. Nakon što kiša prestane na zemlji se mogu pronaći stotine još uvijek živih riba. Lokalno stanovništvo sabire te ribe te ih fino skuha. Svake godine u to doba slavi se i poseban festival posvećen upravo – kiši riba.

Marokanske koze penjačice

Koze na drveću najvjerovatnije ćete naći samo u Maroku. Koze se penju na drveće jer vole jesti plodove argana, koji su jako slični plodovima masline. Kod nas je običaj da pastir vodi koze na pašu, ali ovdje pastiri slijede ovce dok se sele od jednog drveta do drugog. Koze ne mogu probaviti košticu argana pa ih pastiri skupljaju i od njih proizvode ulje koje koriste za kuhanje i kozmetiku.

Crvena kiša u Karelalu

Od 25 jula do 23 septembra 2001. godine mjestimično je zabilježena crvena kiša koja je padala duž južnoindijske države Kerala. Kiša je ostavljala crvene tragove na odjeći i kućama, a sve je podsjećalo na boju krvi. U početku se sumnjalo da je kiša obojena prilikom raspada meteorološkog balona no kasnije je utvrđeno da se radi o posebnoj mješavini izotopa dušika i ugljika.

Najduži val na Zemlji

Dva puta godišnje, između februara i marta, Atlantski okean uđe u mutne vode rijeke Amazone te generira najduži val na Zemlji. Fenomen je poznat kao Pororoca, a uzrokuju ga plima i oseka koje se sastaju na ušću. Ovaj plimni val stvara i do 12 metara visoke valove, koji mogu trajati više od pola sata.

Dansko crno sunce

Tokom proljeća, u Danskoj, otprilike sat i pola prije zalaska sunca, jato više od milion europskih čvoraka okuplja se iz svih krajeva kontinenta kako bi stvorili nevjerovatne formacije u letu. Koji je uzrok ovog skupljanja u formacije još nije razjašnjeno. Zna se jedino da se čvorci preko dana hrane u močvarama, a preko noći spavaju u šašu.

Vatrena duga u Idahou

Ovaj fenomen poznat je kao circumhorizon ili „vatrena duga“, a pojavljuje se kada je sunce visoko na nebu a njegova svjetlost prolazi kroz providni oblak Cirrus koji je sastavljen od heksagonalnih pločica kristala. Fenomen se događa kada su kristali oblaka u posebnom položaju što uzrokuje lom svjetlosti u duginim bojama i toliko je rijedak da je zadnji puta viđen 03. juna 2006. godine.

Povezane objave

Odmah ćete se bolje osjećati – Izbacite iz svog života ovih 10 ogromnih izvora stresa!

Dnevni 24

MOŽETE LI TRENIRATI NAKON VAKCINISANJA PROTIV COVID-19?

Dnevni 24

Danas sunčano uz malu oblačnost

Dnevni 24