Dnevni 24
Image default
A2 AKTUALNO SVIJET ZANIMLJIVOSTI

Naučnici u Kanadi pronašli u ledu očuvano tijelo vuka staro 56.000 godina

Zaleđeno, očivano mladunče vuka pronađeno u sjevernoj Kanadi staro je bar 56.000 godina, saopštili su kanadski naučnici.

Sakriveno u večnom ledu desetine hiljada godina, zenško mladunče vuka je otkrio kopač zalta blizu Douson sitija u državi Jukon 2016. godine.

Od tada su je Kanađani nazvali Žur, što u prevodu znači vuk, po jeziku lokalnih Trondek Hvečih ljudi, prenosi BBC.

Naučnici kažu da mladunče, čije su dlake i zubi ostali netaknuti, je najkompletnija poznata mumija vuka.

„Vuk je praktično 100 odsto netaknut, jedno što mu nestaje su oči“, rekla je za EurekAlert! naučni sajt profesor Džuli Mičen, paleontolog i profesor anatomije na univerzitetu u američkoj državi Ajova.

Koristeći razne tehnologije, tim je uspeo da oktrije brojne aspekte mladunčevog života, počev od njenog starosnog doba i verovatnog uzroka smrti.

Otkrića, koja su objavljena u „Žurnalu današnje biologije“ u ponedeljak, pokazuje da su mladunče i njena majka jele ribu, uglavnom lososa.

DNA analizom i pregledom slojeva njenih zuba, naučnici su otkrili da je najverovatnije živela pre 56.000 i 57.000 godina.

Rendgenski zraci su, u međuvremenu, otkrili da je mladunče bilo staro između šest i osam nedelja kada je uginulo.

Studija je pokazala da se otkrica fosila vukova često pronalaze u Jukonu i obližnjoj Aljasci, ali su skoro netaknuti ostaci većih sisara retke pojave.

„Verujemo da je mladunče bilo u jazbini i uginulo u trenutku kada se jazbina urušila“, rekla je profesorka Mičen, prenosi kurir.

Povezane objave

Mačka otela psu krevet, on se pokušao snaći

Dnevni 24

Davor Pehar najavio nove naredbe za građane danas

Dnevni 24

U Trnovu mural Novaka Đokovića visok osam metara

Dnevni 24