Dnevni 24
Image default
A2 AKTUALNO BiH

Nargila barovi kažnjeni sa ukupno 12.000 KM, svi počinili isti prekršaj

U toku proteklog mjeseca inspektori Inspektorata sanitarne, zdravstvene farmaceutske i inspekcije za hranu u Kantonu Sarajevo su izvršili ukupno 2.035 inspekcijskih nadzora.

Nargila barovi

Od 14 kontrolisanih, za šest ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo (KS) su tokom proteklog vikenda izrečene novčane sankcije od 12.000 KM, a u postupku inspekcijskih kontrola poštivanja radnog vremena i uspostavljanja i provođenja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja virusa korona.

Uz pratnju Specijalne jedinice za podršku MUP-a KS četiri tima sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS kontrolisali su ugostitelje na području sarajevskih općina Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Stari Grad i Centar, saopćeno je iz te uprave.

Iz KUIP-a KS ističu kako je spomenuti iznos novčanih sankcija za svih šest subjekata nadzora izrečen je zbog korištenja nargile u zatvorenom prostoru objekata, a što je, shodno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, strogo zabranjeno.

– U toku proteklog mjeseca kantonalni sanitarni inspektori su, provodeći nadzore nad primjenom donesenih naredbi i preporuka kriznih štabova i zavoda za javno zdravstvo, vazanih za primjenu higijensko-epidemiloških mjera i poštovanje radnog vremena do 23.00 sata, sarajevskim ugostiteljima izrekli 69 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 127.600 KM – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, u KS ugostiteljski objekti i trgovine su i dalje najčešće sankcionisani subjekti nadzora zbog nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju širenja virusa korona.

U toku proteklog mjeseca inspektori Inspektorata sanitarne, zdravstvene farmaceutske i inspekcije za hranu izvršili su ukupno 2.035 inspekcijskih nadzora.

Radi utvrđenih nepravilnosti djelovali su izdavanjem 108 prekršajnih naloga u iznosu od 190.125 KM, te 93 rješenja sa korektivnim mjerama.

Tokom proteklog mjeseca doneseno je i 700 rješenja o zabrani kretanja na osnovu epidemiološkog izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS, navodi se u saopćenju.

Povezane objave

Milorad Dodik na saslušanju u Tužilaštvu BiH zbog afere “Ikona”

Dnevni 24

Španjolska studija pokazala: Daleko smo od imuniteta krda, fizička distanca i dalje najbolji način za ograničavanje zaraze

Dnevni 24

Đoković je još jednom sve ostavio u čudu. Fizioterapeut: Ne znam kako je to uspio

Dnevni 24