Dnevni 24
Image default
A1 AKTUALNO BiH CRNA HRONIKA GRAD

Lavina zatrpala planinara: Tuzlak poginuo na Prenju

Na planini Prenj u rejonu sjeverne stijene vrha Cetina penjali su se dvojivca penjača, inicijala A.A. i Rade Šimić, međutim pokrenula se manja lavina, potvrdio je za “Avaz” iskusni alpinista i bivši predsjednik Planinarskog saveza BiH Zehrudin Isaković.

Lavina zatrpala planinara

Prema prvim informacijama, planinara Rade Šimić, je zatrpala lavina i bacila niz stijenu.

– Trenutno su njih dvojica gore, planinar A.A. je dobro. S njim sam na vezi. Upravo sam dobio informaciju da je uslijed udara od stijenu poginuo drugi planinar. Njegovo tijelo se nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Preko Civilne zaštite pokrenuta je procedura da se na mjesto nesreće uputi helikopter. Apelujemo na nadležne da ubrzaju proceduru. radi se o dosta nepristupačnom terenu i teški su uslovi – naglasio je Isaković.

Planinar koji je zatrpan je inače pripadnik Oružanih snaga BiH, obojica su iz Tuzle.

Apelujemo na nadležne da skrate postupak upućivanja helikoptera na mjesto nesreće. Bitna je svaka minuta – naglasio je Isaković.

Inače, za odobravanje korištenja vojnog helikoptera potrebno je i odobrenje Predsjedništva BiH ili barem usmeni pristanak i naredba predsjedavajućeg predsjedništva BiH. Pristup mjestu je težak i nezgodan.

Prema dostupnim informacijama, Hercegovačka gorska služba spašavanja (HGSS) primila je prijavu i ekipa je upućena na mjesto nesreće. Zdenko Marić iz GSS-a BiH izjavio je za “Avaz” da će uskoro početi potraga za planinarom na planini Prenj. Akciju će voditi Gorska služba spašavanja Jablanica, a ukupno 50 spasilaca iz brojnih drugih stanica od Mostara do Čitluka će krenuti u potragu.

– To je, praktično, potraga u lavini. Pristup mjestu je težak i nezgodan, ali vjerujemo da ćemo uspjeti – kratko je rekao Marić.

Saznajemo da je preživio planinar Admir Andelić, dok je poginuo Rade Šimić.

Povezane objave

Dnevni bilten o broju novozaraženih na području TK – 03.08.2020

Dnevni 24

Messijeva gesta i posljednja poruka za Maradonu

Dnevni 24

Dubioza kolektiv i njihov #fakenews u utrci za album godine

Dnevni 24