Dnevni 24
Image default
A1 AKTUALNO SVIJET ZANIMLJIVOSTI ZDRAVLJE

Kalifornijski soj korone je možda najsmrtonosniji i najzarazniji do sada

Naučnici za sada ne znaju previše o takozvanom kalifornijskom soju Covida-19, ali postoji mogućnost da se radi o najsmrtonosnijoj i najzaraznijoj varijanti do sada.

Kalifornijski soj

Preliminarna studija koja još nije prošla recenziju ukazuje na to da se ovaj soj širi brže od ostalih, da može dovesti do težih oblika infekcije, zahtijevati intenzivnije liječenje te da može biti čak i smrtonosniji.

S obzirom na to da istraživanje nije prošlo recenziju, odnosno provjeru neovisne skupine naučnika, treba ga uzeti s rezervom jer je moguće da će u njemu biti uočene neke pogreške ili nedostaci. Liječnicima se, primjerice, ne preporučuje da donose kliničke odluke na temelju nerecenziranih studija.

Kalifornijski soj je prvi put otkriven u južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, a radi se o inačici Covida-19. Možda se radi o dvije nove varijante koje imaju ponešto različite mutacije – B.1.427 i B.1.429, ali autori studije koriste objedinjujući naziv CAL.20C ili L452R .

Ova inačica je prisutna i u drugim državama SAD-a, ali je najviše registrirana u Kaliforniji.

 Ova je varijanta zabrinjavajuća jer naši podaci pokazuju da je zaraznija, vjerojatnije povezana s teškom bolešću i barem djelomično otporna na neutralizirajuća protutijela – kazao je stručnjak za zarazne bolesti Charles Chiu iz UCSF-a,

piše “Index“.

Povezane objave

BiH skinuta sa crne liste Švicarske, pri ulasku više nije obavezna izolacija

Dnevni 24

Djeca ipak neće u klupe? Krizni štab FBiH traži da se odgodi početak školske godine

Dnevni 24

U BIH U PROTEKLA 24 SATA ZABILJEŽENO 394 NOVOZARAŽENIH I DEVET SMRTNIH SLUČAJEVA

Dnevni 24