Dnevni 24
Image default
A2 AKTUALNO HIGH TECH SVIJET

Ford će od 2030. godine kupcima u Evropi nuditi samo električne automobile

Ubrzo nakon potpune elektrifikacije programa putničkih automobila Ford će motore s unutrašnjim sagorijevanjem izbaciti i iz svojih komercijalnih vozila

I Ford se priključio nekolicini automobilskih kompanijama koje će u dogledno vrijeme proizvoditi automobile koje će pokretati samo elektromotori, a potvrda svemu je zvanična odluka prema kojoj će evropska filijala američke kompanije kupcima u Evropi za manje od deset godina nuditi putničke automobile za čiji se pogon više neće koristiti motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

U Fordu kažu da će već do sredine 2026. godine u svojoj evropskoj ponudi imati samo hibridne i „plug in“ hibridne modele iz putničkog programa, a četiri godine nakon toga sve modele (čiji je predvodnik nedavno predstavljen Mustang Mach-E) pokretat će samo struja.

Sličan scenario predviđen je i za Fordove modele iz komercijalnog programa. Za potpunu elektrifikaciju trebat će malo više vremena, a u Kelnu procjenjuju da će do 2030. godine dvije trećine Fordovih komercijalnih vozila biti elektrificirano.

Za realizaciju planirane elektrifikacije Ford će u njemačke proizvodne pogoe investirati milijardu dolara, a novi putnički modeli bez emisije štetnih izduvnih gasova na evropska tržišta trebali bi stići 2023. godine.

Izvor:  Klix.ba

Povezane objave

Zobene pahuljice sa jogurtom i voćem

Dnevni 24

Snježna apokalipsa u Moskvi: Oko 60.000 ljudi čisti ulice

Dnevni 24

ČERKEZ: FEDERACIJA BIH SPREMNO DOČEKUJE PRVE DOZE VAKCINA

Dnevni 24